Hyla Architects

Hyla Architects Singapore

OUR STRATEGY

Clarity is essential. Every place we design must start with the client’s needs, taking into account the location and its surroundings. We try to keep things simple, which is difficult but always gratifying. Every design displays a commitment to architectural integrity and a focus on the spatial experience. Every aspect is thoroughly considered, and all buildings are inspected and examined. And, in the end, we strive to always create contemporary, tropical architecture that will survive the test of time.

ABOUT THE COMPANY

Principal Architect Han Loke Kwang created and leads HYLA Architects, an award-winning architectural firm. The art of HYLA aspires to be timeless, one-of-a-kind, and personal. We have a lot of expertise developing high-end landed residential developments. The company has received multiple honors for its design philosophy, including the Singapore Institute of Architects Design Award and the URA Architectural Heritage Awards. Our work has been published in monographs and publications all around the world, including the Phaidon Atlas of Twenty-First Century World Architecture. Being chosen as one of the world’s 1,000 most excellent works of architecture is a really humbling honor.

The Sculpted Environment

The home, which belongs to an art collector’s family, is inspired by the notion of an art gallery — a container for artworks. As a result, each architectural aspect of the home is created as a work of art — strong, forceful, and expressive. We want to emphasize the presence of art in this home, not only in the designated art area, but in every architectural aspect.

The house’s primary body is composed of a monolithic off-form concrete volume. Concrete is a great option since it is not only a great backdrop for the artworks, but it is also ageless and needs minimal upkeep. The contemporary colosseum-style concrete screen and trellis surrounding the swimming pool enables the home to be naturally ventilated and cool without depending on any mechanical systems. The swimming pool is enclosed in a ‘gallery,’ which is a concrete screen enclosure. This is the house’s major vista, a semi-outdoor open space that stretches from the formal dining room through the whole living area and out to the front. A literary element that blurs the lines between the interior and exterior worlds. The spiral staircase, constructed in patinated brass, is the pool’s focal point, linking the art spaces: The Foyer, The Lounge & Gallery, and The Sculpture Garden. It’s supposed to seem like a sculpture floating in the water, similar to a statue greeting visitors at a gallery. Last but not least, the house’s internal vertical connection, which also serves as a library, leads directly to the main Study room. The item, which is wrapped in wood veneer, adds warmth to the room. The complicated design of the shelves and sloping supports under the stair steps adds to the interior’s complexity.

The home, which belongs to an art collector’s family, is inspired by the notion of an art gallery — a container for artworks. As a result, each architectural aspect of the home is created as a work of art — strong, forceful, and expressive. We want to emphasize the presence of art in this home, not only in the designated art area, but in every architectural aspect.

The house’s primary body is composed of a monolithic off-form concrete volume. Concrete is a great option since it is not only a great backdrop for the artworks, but it is also ageless and needs minimal upkeep. The contemporary colosseum-style concrete screen and trellis surrounding the swimming pool enables the home to be naturally ventilated and cool without depending on any mechanical systems. The swimming pool is enclosed in a ‘gallery,’ which is a concrete screen enclosure. This is the house’s major vista, a semi-outdoor open space that stretches from the formal dining room through the whole living area and out to the front. A literary element that blurs the lines between the interior and exterior worlds. The spiral staircase, constructed in patinated brass, is the pool’s focal point, linking the art spaces: The Foyer, The Lounge & Gallery, and The Sculpture Garden. It’s supposed to seem like a sculpture floating in the water, similar to a statue greeting visitors at a gallery. Last but not least, the house’s internal vertical connection, which also serves as a library, leads directly to the main Study room. The item, which is wrapped in wood veneer, adds warmth to the room. The complicated design of the shelves and sloping supports under the stair steps adds to the interior’s complexity.

You may also like

One Stop Solution For All Your Property Needs